De Podcastmakers

Vincent Bijlo is cabaretier, schrijver podcastmaker en was vredesambassadeur van Pax. Hij heeft, samen met The Konrad Koselleck Big Band en Ellen ten Damme een aantal voorstellingen over oorlog, vrede en vrijheid gemaakt. In 2014, exact 100 jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog, ging The Concert to end all Wars in première, over de Eerste Wereldoorlog, het neutrale Nederland, de vluchtelingenstroom die uit België op ons af kwam en de totale waanzin van de loopgravenoorlog. Deze voorstelling hebben ze in Nederland, België en Duitsland gespeeld, waaronder in het parlement van de deelstaat Noordrijn-Westfalen in Düsseldorf.

 

Vanaf 2018 spelen Bijlo en Ten Damme met enige regelmaat twee voorstellingen:

  • Het Geluid van Vrijheid: een voorstelling waarin het verloop van de Tweede Wereldoorlog centraal staat in de plaats waar Bijlo, Ten Damme en The Konrad Koselleck Big Band optreden.
  • Vertel Vrijheid: een voorstelling die ze een aantal malen op VMBO-scholen gespeeld hebben. De leerlingen vervulden een grote rol, zij schreven teksten (raps) over vrijheid aan die ze zelf ten gehore brachten.

 

Hein van Beek, opgeleid aan de juridische faculteit van Erasmus Universiteit (Rotterdam) is naast schrijver/journalist (waaronder voor Het Financieele Dagblad, Seasons, AD,…) werkzaam als marketing-communicatie-specialist. Van Beek schreef meer dan 30 reisgidsen, onder andere voor Het Spectrum. Hij is verantwoordelijk voor de marketing/communicatie van de Stichting Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen, hij is dus goed ingevoerd in de wereld van de veteraan. Ook adviseert Van Beek sinds 2003 Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe op het gebied van marketing & communicatie en is daar tevens huismeester van Jachthuis Sint Hubertus. Van Beek werkte o.a. freelance voor BNR-Nieuwsradio (toeristisch programma How to Spend it) en voor TV-programma Klokhuis (over architect Berlage) en Tussen Kunst en Kitsch (over beeldhouwer Joseph Mendes da Costa). Van Beek leefde en werkte een aantal periodes in het buitenland, waaronder in Japan, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. 

 

Bijlo en Van Beek maakten gezamenlijk goed beluisterde podcastsseries over Het Nationale Park De Hoge Veluwe en over een tiental belangrijke Nederlandse Rijksmonumenten in het kader van de Open Monumentendagen 2022 en 2023, dit in opdracht van Nederland Monumentenland. 

 

De muziek werd gecomponeerd door Kilian van Rooij.