Afleveringen

S01 / E25 - 17 februari 2024

Over stripboek Het Vuur van de Vrijheid met Jelle de Gruyter

We praten met Jelle de Gruyter, mede-auteur en initiatiefnemer van het stripboek Het Vuur van de Vrijheid, speciaal gemaakt voor scholieren, om meer te weten te komen over de Tweede Wereldoorlog. Op foto’s van de ontmoeting van de Canadese generaal Charles Foulkes met de Duitse generaal Jo... [Lees meer]

S01 / E24 - 10 februari 2024

Ons koloniale verleden: Museum Sophiahof Met Emma van Proosdij.

Vanuit Hotel De Wereld in Wageningen praten we met Emma van Proosdij, directeur van Museum Sophiahof in Den Haag. Het museum is de pleisterplaats voor de Indische, Molukse, Papoea, en Chinees-Indonesische gemeenschap en een levendige en dynamische plek, waar culturen worden gevierd, waar geschied... [Lees meer]

S01 / E23 - 03 februari 2024

Over de behandeling van oorlogsslachtoffers en hun nabestaanden, met Patricia Dashorst

Vanuit Hotel De Wereld, waar vrijheid te gast is, praten we met Patricia Dashorst. Ze is werkzaam als psychiater en systeemtherapeut bij ARQ Centrum ’45, het landelijke expertisecentrum voor diagnostiek en behandeling van... [Lees meer]

S01 / E22 - 28 januari 2024

Leven na dienst bij Defensie, met Nico Geerts

We praten vanuit Hotel De Wereld in Wageningen met Generaal-majoor Buiten Dienst (BD) Nico Geerts. Van 2007-2009 was hij commandant van de Nederlands-Australische Taskforce in Uruzgan, Afghanistan. Zijn hoofdtaak was:... [Lees meer]

S01 / E21 - 21 januari 2024

Veteraan in de Klas, met Pascal Bobbe

We praten vanuit Hotel De Wereld in Wageningen met Pascal Bobbe, Coördinator educatie Nederlands Veteraneninstituut. Na 17 jaar bij Defensie gewerkt te hebben was het voor veteraan Pascal Bobbe tijd voor een nieuwe sta... [Lees meer]

 

S01 / E20 - 14 januari 2024

De ondergang van het schip De Van Imhoff in 1942, met onderzoekster Maaike van der Kloet

Vanuit Hotel De Wereld in Wageningen praten we met Maaike van der Kloet. Ze is onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).Al heel lang vragen nabestaanden van de scheepsramp met d... [Lees meer]

 

S01 / E19 - 07 januari 2024

De rol van de Nederlandse Koopvaardij tijdens de Tweede Wereldoorlog, met Hubert Nijgh

We spreken in Hotel De Wereld in Wageningen met Hubert Nijgh, sinds 2021 voorzitter van Stichting Koopvaardijpersoneel 1940-1945. De stichting vraagt aandacht voor de erkenning en waardering van de zeer belangrijke rol die de Nederlandse koopvaardij speelde in de Tweede Wereldoorlog. Dat doet zij... [Lees meer]

 

 

Slot Loevestein, met Rick Moorman

Rick, eigenaar van House Of Men, voor exclusieve, stijlvolle kleding, werd een jaar of 13 geleden gebeld door de jonge veteraan Roy Schuurmans. Schuurmans vroeg Rick of hij het Veteranenpak wilde ontwerpen. Rick zei: “Nee, ik ben geen ontwerper.”

Schuurmans gaf niet op. Hij belde nog een keer. Toen bleek dat Rick een heel verkeerd beeld had van wat een veteraan is. Dam, 4 mei, dodenherdenking, oude mensen, dacht hij. Nu weet hij wel beter. Een veteraan is een militair die in een missie heeft gediend. Hij/zij kan oud zijn, maar ook nog erg jong.

Rick werd de ontwerper van het Veteranenpak. Het is een pak geworden dat de veteraan verbindt met “de stomme burgeridioot,” zoals Rick zichzelf noemt. Het pak nodigt uit tot het voeren van gesprekken.

Hij organiseert opmeetdagen in ECHOS Homes, ontmoetingsplaatsen voor militairen, waar burgers overigens ook welkom zijn.

Soms meet hij ook veteranen thuis op, als ze bijvoorbeeld minder mobiel zijn. De oudste die hij ooit opmat was 101. Hij vertelt er mooie ontroerede verhalen over.

 

Slot Loevestein, met medicus en filosofe Veronika Evers

We spreken met Veronika Evers, geboren en getogen in Duitsland, nu wonend en werkend in Nederland. Ze is medisch specialiste en filosofe. We hebben het over haar persoonlijke zoektocht naar identiteit te midden van historische wonden en het in kaart brengen van vooroordelen. Ze kreeg er als Duitse, in de vijftien jaar dat ze hier woont, al veel naar haar hoofd. Ze leiden uiteraard tot verontwaardiging, maar ook tot reflectie. Hoe oordeel ik zelf eigenlijk?

Wat zijn onze antwoorden op vooroordelen? Ze laat zich daarbij inspireren door filosofe Hannah Arendt. Wat betekent eigenlijk vrij zijn en voor wie betekent vrijheid wat? Laten we toch vooral de hand in eigen boezem steken en pijnlijke zelfreflectie niet schuwen en beseffen dat er normen en waarden zijn die we nooit moeten loslaten.

 

Slot Loevestein, met scholieren over vrijheid

Micha van Willigen en Mika van Soelen zitten op het Cambium College in Zaltbommel. Naar aanleiding van de tentoonstelling Monddood, hier in Slot Loevestein, werd bij hun op school het project Onderzoek en Ontwerp gehouden, onder leiding van docent en museummedewerker van Loevestein Ellen Crooymans. Micha en Mika hebben een vr-omgeving geprogrammeerd. Wat houdt dat in, en wat heeft dat met vrijheid van doen?

Dachten ze voordat ze met dit project begonnen ook al na over vrijheid en onvrijheid en wat hebben ze ervan geleerd? Ellen vertelt over het project en wat ze zoal nog meer van plan is om jongeren bewust te maken van onze kostbare vrijheid en hoe het voelt als je die vrijheid niet hebt.

 

Slot Loevestein, met Dieuwertje Blok

Dieuwertje geeft sinds 2019 kidscolleges over vrijheid aan basisschoolleerlingen. Wat betekent vrijheid voor de kids? Hoe brengt ze het begrip vrijheid ter sprake?

We hebben het over keuzes. De keuze die je kunt maken om in verzet te komen tegen onvrijheid of om je schouders op te halen en weg te kijken. Je moet altijd, zegt ze tegen de kinderen, proberen je eigen pad te volgen, je eigen keuzes te maken.

Ze doet een dilemmaspel met ze, waarbij je moet kiezen tussen twee kwaden. Het gaat dan niet om een goed of een fout antwoord, maar om het nadenken. “Je redt één mensenleven en je wordt rijk en beroemd, of je redt tien mensenlevens maar iedereen vindt je een verschrikkelijk figuur. Kies maar.”

Ze maakt het begrip vrijheid persoonlijk, door het te hebben over haar eigen Joodse familie en over alle identiteiten die je zelf hebt. Je bent niet één ding, niet alleen Groninger, jongen, meisje, iemand met groene ogen, al die dingen maken jou tot jou.

 

Slot Loevestein, Lars van Troost deel 2, over mensenrechten onder druk.

Lars is adviseur op het gebied van strategie en beleid bij Amnesty International. Wat doet hij nou zoal de hele dag in die functie?

Hoe is Amnesty eigenlijk ontstaan? Kreeg de organisaties snel voet aan de grond?

Daarna hebben we het over de ontwikkeling van de Mensenrechten vanaf 1948, het jaar waarin de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens door de Verenigde Naties werd aangenomen. Het wereldwijde beeld van die ontwikkeling is zeker niet alleen positief. Er zijn vorderingen gemaakt, maar er is veel verbetering nodig. De Mensenrechten staan, ook in Nederland, onder druk. En als je, zoals Nederland doet, andere landen de maat neemt op het gebeid van mensenrechten, moet je ze wel zelf op orde hebben. Amnesty spreekt in dat verband bewindslieden aan.

Mensenrechten, concluderen, liggen nooit helemaal vast en zijn niet vanzelfsprekend, daarom moeten ze elke dag weer worden getoetst.

Alles over Amnesty International vind je op www.amnesty.nl

Contact met Vincent en Hein: vrijheidskwartiertje@gmail.com

Slot Loevestein, met Lars van Troost, over de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

We spreken over de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, die op 10 december 1948 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd aangenomen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Er was nogal wat onenigheid tussen staten met verschillende ideologieën over weke rechten tot Mensenrechten gerekend konden worden.

De Verklaring die uiteindelijk werd opgesteld, werd toentertijd niet met gejuich ontvangen, terwijl we haar nu beschouwen als de basis voor een groot aantal internationale verdragen, bijna 300, over burgerrechten, politieke rechten en sociale rechten. In die verdragen zitten mechanismen die controleren of de aangesloten landen zich aan al die verdragen houden. Amnesty International op haar beurt controleert die mechanismen weer. Spreken de landen de waarheid over de mensenrechtensituatie?

In de aflevering die hierna volgt diepen we met Lars dit thema verder uit.