Afleveringen

14 september
De Opening, met Luitenant-Generaal Frank van Sprang, Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, Veteranen en Reservisten
We spreken met Van Sprang over de aandacht en de waardering voor veteranen, het belang van internationale missies, het verschil tussen Haagse politici en de mensen in het veld, het vingertje van de dominee en de oorlog in Oekraïne.

17 september
Vanuit het Airborne Museum spreken we met directeur Ronnie Weijers.
Zijn museum vertelt het verhaal van de Slag om Arnhem, in september 1944. We spreken over het verloop van de slag en we stellen ons de vraag: Waarom moeten we eigenlijk deze slag, die door geallieerden van de Duitsers verloren werd, blijven herdenken?

24 september
De Polen, met Arno Baltussen, voorzitter van de Stichting Driel-Polen, over de Poolse militairen in de Slag om Arnhem. Ze verschenen, vier dagen na het begin, op 21 september 1944, aan de zijde van de geallieerden, op het strijdtoneel. Ze landden bij Driel. Hoe verging het ze en hoe is het contact tussen Driel en de Polen na de oorlog gebleven? Hebben ze de eer gekregen die ze verdienden?

1 oktober
Gevlucht om te Vechten, met Jory Brentjens
Brentjens is curator bij het Airborne Museum. Hij maakte de tentoonstelling Gevlucht om te Vechten, over 21 Joodse vluchtelingen uit Duitsland en Oostenrijk die deel uitmaakten van de Britse First Airborne Division. Ze wisten aan het eind van de dertiger jaren, toen de anti-Joodse maatregelen in Duitsland en Oostenrijk steeds strenger werden naar Groot-Brittannië te vluchten en zich daar te vestigen. Hun pogingen om daar een nieuw leven op te bouwen werden ruw onderbroken door de Duitse invasie van West-Europa. Het wantrouwen ten aanzien van Duitse en Oostenrijkse vluchtelingen nam toe en in juni 1940 besloot de Britse overheid hen te interneren. De enige manier om uit die kampen te komen was dienst nemen bij het Britse leger. Zo kwamen ze uiteindelijk in 1944 in De Slag om Arnhem terecht.

8 oktober
De evacuees, met Linda Geerdink
Linda raakte in haar functie als journalist en verslaggever betrokken bij ‘Ik Kom Terug’, een project en tentoonstelling over de evacuatie van Arnhem en omgeving, vlak na De Slag om Arnhem. Meer dan 150.000 mensen moesten halsoverkop huis en haard verlaten. Een aantal van hen leeft nog. Ze werden opgeroepen hun verhalen te delen en door te geven.