Partners

Het Vrijheidskwartier is een initiatief dat in beweging is gekomen op het moment dat Wageningen University & Research een tender uitschreef voor een nieuwe bestemming voor de Aula. 

BOEi & Van Swaay schreven een plan dat nog meer ging leven doordat het Heerenstraat Theater de ambitie uitsprak om van de Aula een filmtheater 2.0 te maken. De tender is met een plan dat compact geformuleerd - bestaat uit:

  • herbestemming van de Aula tot eigentijds screen theatre, uitgebreid met vier ondergrondse filmzalen en moderne horeca.
  • uitbreiding van Hotel De Wereld met tenminste twintig kamers.
  • de verbouw en aanvulling van de voormalige bibliotheek achter de Aula tot studio’s voor young professionals.
  • ondergronds gesitueerde parkeerplaatsen 
  • het Irenebrigadeplein wordt een stadspark met groen, buitentribune en -filmscherm en ondergronds parkeren. 

Ontwikkelaars

In de Aula komt een filmtheater zoals er nog niet is in Nederland. Het Vrijheidskwartier geeft ons ruimte om te groeien, zowel in het aantal zalen als in de veelzijdigheid van ons aanbod. De Aula wordt ons vlaggenschip met ruimte voor kruisbestuiving tussen beeld en live-muziek, woordkunst of tentoonstellingen. Samen met onze andere partners in het Vrijheidskwartier geven we een innovatieve boost aan congressen en symposia, culturele evenementen en fancy festivals. Maak je klaar voor ongeëvenaard inhoudelijk entertainment op een historische plek, #spiceupthistown!


Tom de Bont | Heerenstraat Theater


Partners

Hotel de Wereld; het hotel waar vrijheid te gast is wordt

Vrijheidskwartier Wageningen; de stad, het kwartier en het hotel waar de vrijheid te gast is.

Hotel de Wereld is voor altijd verbonden aan de thema’s Verwennen, Veluwe en Vrijheid. Het is onze ambitie om alle drie de V’s meer uit te dragen en dit nadrukkelijk te doen in samenwerking met (lokale) samenwerkingspartners. Door de realisatie van het Vrijheidskwartier en de bundeling van krachten worden we onderdeel van een groter verhaal. En kunnen we samen verder ontwikkelen en groeien.
Hans Hooft | Hotel de Wereld


Dat we de bevrijding van de Duitse bezetting van 1940 tot 1945 herdenken op 4 mei en vieren op 5 mei is in de Nederlandse samenleving verankerd en ook bij regeringsbesluit vastgelegd. Dat brengt voor Wageningen een verantwoordelijkheid met zich mee. Ook en vooral gericht op de toekomst!


Jelle de Gruyter | Stichting Nationaal Erfgoed Hotel De Wereld


Gemeente Wageningen

Wageningen is dé Stad der Bevrijding. Hoe mooi zou het zijn als hier een Vrijheidskwartier komt! Een plek waar we het belang van Vrede en Vrijheid kunnen doorgeven van generatie op generatie. En een plek die op allerlei manieren verbindt: het verleden met het heden, de Universiteit met de Stad, Bevrijdingstoeristen met de inwoners, jong met oud en Hotel de Wereld met de Aula.

Karianne Radstake | Gemeente Wageningen


Op 5 mei 1945 werd in Wageningen, in Hotel de Wereld, een einde gemaakt aan de laatste keer bezetting van Nederland. Hiermee kwam in de ‘stad der bevrijding’ een einde aan vijf jaar ‘onvrijheid’ in Nederland. Daardoor is Wageningen al 76 jaar hét bevrijdingsicoon van Gelderland en Nederland. Hotel de Wereld, de Aula, het nationaal bevrijdingsmonument én het Bevrijdingsvuur Wageningen zijn (inter-)nationale bakens van eren, herdenken én vieren van de vrijheid en vormen met elkaar het Vrijheidskwartier. Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 (Wageningen45) heeft de belangrijke rol om de bevrijdingsthema’s te blijven agenderen: voor de huidige generaties én generaties na ons. Dankzij een hechte samenwerking van diverse partijen kunnen de genoemde iconen in het Vrijheidskwartier hierbij hun rol nu optimaal vervullen.
Ward van Beek | W45


Wageningen UR

Het Vrijheidskwartier biedt mijn WUR collega’s en mij een belangrijke en inspirerende mogelijkheid om inzichten over gewelddadig conflict, vrede, en duurzame ontwikkeling te delen met vele anderen van dichtbij en veraf. Hier wordt de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog vervlochten met hedendaagse verhalen over oorlog en vrede wereldwijd.


Gemma van der Haar | Sociologie van Ontwikkeling en Verandering Wageningen UR